I juni granskades mannens slagningar och under perioden mars/april uppdagades det att han gjort fyra slagningar i partnerns och ytterligare två i hennes sons ärenden.Att använda datasystemen för eget intresse kan ur en rättslig synvinkel betraktas som en brottslig handling. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Man riskerar löneavdrag efter dataslagningar på asylsökande partner

Uppdaterad
Publicerad

En man i Bodens kommun riskerar disciplinstraff efter ha gjort flera slagningar på sin asylsökande partner och hennes son. Ärendet har utretts inom Migrationsverket som föreslår löneavdrag alternativt varning.

Mannen inledde ett förhållande med kvinnan som han träffade via sitt arbete. Enhetschefen informerades och mannen tilldelades andra arbetsuppgifter för att undvika hantering av hennes ärende.

Han blev också muntligen varse att han inte fick göra slagningar i arbetsgivarens datasystem i varken kvinnans eller hennes anhörigas äreden.

Den 22 juni granskade man mannens slagningar och under perioden mars/april uppdagades det att han gjort fyra slagningar i partnerns och ytterligare två i hennes sons ärenden.

Erkänner – riskerar löneavdrag

Mannen hävdar att han vid enstaka tillfällen gjort slagningar för att hjälpa till med så kallade LMA-kort, en slags id-handling och ett plastkort med ett foto som visar att man är asylsökande.

Att använda datasystemen för eget intresse kan ur en rättslig synvinkel betraktas som en brottslig handling. Interna utredningar har granskat ärendet och bedömer att mannen genomfört ”relativt få” otillåtna slagningar.

I anmälan föreslår man en disciplinär påföljd i form av löneavdrag alternativt varning. Det är Migrationsverkets personalansvarsnämnd som fattar slutgiltigt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.