Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT besöker de båda katastrofområdena i gamla Kiruna och tar en titt på hur övningarna utspelar sig. Foto: Hans Sternlund/SVT

Katastrofövning i gamla Kiruna: ”Helt unikt”

Uppdaterad
Publicerad

Rivningshus och tömda hus i en delvis övergiven stadskärna utsågs som den perfekta platsen för en katastrofövning. Just nu deltar hundratals personer från sjukvård, polis och räddningstjänst i Kiruna i övningen Giron 2022.

Scenario 1: en person har fått ett dåligt beslut på ett socialkontor och gått loss med skjutvapen. Polisens insatsstyrka får i uppdrag att oskadliggöra förövaren samtidigt som skadade ska tas om hand.

Det tömda höghuset Snusdosan är spelplatsen.

Scenario 2: en sprängning i samband med ett husbygge går fruktansvärt fel. Väggar, fönster och balkonger blir utblåsta och skadade och döda personer finns överallt i husresterna.

Ett rivningshus på SJ-området har ställts i ordning av LKAB och byggentreprenören för ändamålet.

”Ledning och samverkan är ledorden”

Blåljuspersonal från Norrbotten och Västerbotten deltar i den stora övningen som pågår i tre dagar.

– Vi är drygt hundra personer som övar i fältmomenten på de båda platserna. Sedan är det uppåt 150 personer som övar ledning inne på kulturhuset där man pratar med kommuner, länsstyrelser, MSB och andra myndigheter. Ledning och samverkan är ledorden de här dagarna, säger insatschefen Trond Olofsson.

I videon besöker vi de båda katastrofområdena och tar en titt på hur övningarna utspelar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet