Roadtrip genom Norrlands inland inspirerar Göteborgsmusiker

Uppdaterad
Publicerad

En biltur genom Norrlands inland ska ge Göteborgsbandet En svensk tiger inspiration till ny musik.

– Vi har träffat människor längs vägen och förhoppningsvis får vi material för att kunna göra låtar, säger Pär Larsson, sångare och gitarrist i bandet.

Vi skulle kunna kalla det för en roadtrip i Jack Kerouacs anda – på drift efter landsvägarna i jakt på stoff till ett nytt musikalbum.

– Man hör inte så mycket om samhällena efter inlandsvägen i Göteborg så vi kände att vi får upptäcka det på egen hand, säger Henrik Widebrant, musiker och låtskrivare.

Biltur från Mora till Karesuando

Färden går från Mora i Dalarna och fortsätter till Karesuando där de vänder tillbaka. Det blir 240 mil efter väg E45. Vi träffade bandet i ett av de nordligaste stoppen i byn Vittangi där de hade stämt träff med Urpo Taskinen, före detta miljöingenjör, engagerad i Naturskyddsföreningen och hängiven gruvmotståndare.

Han är också en stor entusiast för velomobiler, ett sorts trampfordon, som han tar sig fram med sedan han sålde sina bilar för tio år sedan.

– Ni skulle kunna ha kört med velomobiler genom Sverige, det hade garanterat gett uppmärksamhet, säger han.

Konstnär, FN-veteran och gruvarbetare

Henrik Widebrant tog anteckningar på allt medan Urpo Taskinen berättade och det återstår att se om det är något som fastnar på det kommande albumet. De har samlat många berättelser efter vägen.

– Vi har träffat en konstnär i Östersund, en FN-veteran på Frösön och i går kväll satt vi i Karesuando hos en gruvarbetare som berättade om sitt jobb i Kiruna. Det är upp till dem vi träffar att berätta vad vi ska skriva.

Följ med på träffen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.