Hör röntgensjuksköterskorna Pauline Hurtig och Nathalie Sigelind om varför de också borde vaccineras mot covid-19. Foto: Anders Hjertström/SVT

Röntgensköterskor i Luleå kräver att bli vaccinerade mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Nu protesterar röntgensjuksköterskorna på Sunderby sjukhus mot att de inte vaccineras mot covid-19, trots att de möter många patienter dagligen.

– Dels är det viktigt för våra patienters skull. De förväntar sig att vi är vaccinerade. Men vi utsätts också för risker, säger röntgensjuksköterskan Pauline Hurtig.

I Jämtland tänker man på ett annat sätt

Region Norrbotten uppger att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Röntgensjuksköterskor ingår inte i den grupp som dagligen har kontakt med patienter som har hög risk att utveckla allvarlig sjukdom.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är en tydlig prioritering från Folkhälsomyndigheten som vi följer, säger divisionschef Per Berglund.

I videon kan du även höra Region Norrbottens kommentar till det faktum att man i Region Jämtland Härjedalen vaccinerar röntgenpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet