Rovdjur dödar färre renar än väntat

Publicerad

De stora rovdjuren dödar inte så många renar som de flesta antagit. Svält är en långt viktigare faktor. Det hävdar norska forskare i den hittills mest omfattande studien om dödlighet bland renar.

-Det betalas ut alldeles för mycket i ersättningar till renägarna, säger Torkild Tveraa, biolog vid Nina, Norsk institutt for naturforskning.

Enligt hans beräkningar dödar rovdjuren – lodjur och järv – i det norska renskötselområdet uppemot 5 000 renar årligen. Men renägarna får ersättning för över 12 000 renar.

-Svält och sjukdomar är vanligare dödsorsaker än rovdjur, säger Tveraa som redogjorde för studien på måndagen vid det pågående vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland.

Ifrågasätter slutsatser

Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska Samernas Riksförbund, ifrågasätter de norska forskarnas slutsatser.

-Att rovdjur bara skulle döda 5 000 renar varje år i Norge tror jag inte på. Det låter otroligt lite. I Sverige dödar rovdjur mellan 19 000 och 70 000 renar varje år, säger han.

Tveraa påpekar att den allra viktigaste faktorn är renstammens täthet, renhjordarnas storlek i förhållande till deras betesmarker. Hjordarna är ofta för stora vilket gör djuren känsliga för klimatsvängningar och födotillgång.

-Vår studie har vållat stor uppståndelse i Norge. Men egentligen är det inget konstigt med resultaten. De stämmer väl överens med vad vi vet om dödligheten bland vilda klövdjur, säger Tveraa.

Han är osäker på om de norska rönen har bäring på den svenska situationen, men påpekar att det råder stora oklarheter om renförlusterna även i Sverige.

Tätheten avgörande

-När tillväxten är låg i renhjordarna har rovdjuren automatiskt fått skulden. Men vi finner inget direkt samband mellan lo- och järvförekomsten och tillväxten, säger han.

Olof Liberg, forskare vid det skandinaviska vargprojektet Skandulv, tror definitivt att klimat och föda är underskattade dödsfaktorer även i Sverige.

-Det finns alldeles säkert för många renar på sina håll. Och ökad dödlighet på grund av höga tätheter är klassiskt, säger han och berömmer de norska forskarna:

-En strålande studie av täthetsberoende!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer