Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ruinerade föreningslivet i Jokkmokk – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som stått åtalad för att ha förskingrat över två miljoner kronor från Jokkmokks föreningsliv har nu fått sin dom. Hon döms av Gällivare tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grov trolöshet mot huvudman.

I mars förra året höll en enda person på att rasera hela Jokkmokks föreningsliv när hon tog ut stora summor pengar från föreningarnas bankkonton. Hon döms även för att ha stulit drygt 1,3 miljoner kronor från ett lokalt företag.

Drygt två miljoner kronor stals från totalt tio föreningars konton. Bland annat drabbades basketen och ridklubben hårt.

Gått med på alla skadeståndskrav

Kvinnan erkände samtliga punkter under rättegången och gick med på alla skadeståndskrav.

Anledningen till varför kvinnan stal pengarna var att hon skickade vidare dem till en man i Umeå som lovade att mångdubbla dem om hon satte in dem på olika konton.

Mannen, som inte är misstänkt för något brott, säger i polisförhör att pengarna investerats i olika konton världen över. I domen står det att kontona spårats så långt det går, bland annat till Hongkong – pengarna har inte gått att få tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.