Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tekniska verken om rullskidbanan i Kiruna. Foto: SVT

Rullskidbana för 7 miljoner – tidigarelägger skidpremiären

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren pågår bygget av ett nytt motionsspår för rullskidor i olika omgångar på olika platser vid motionsspåren vid Matojärvi idrottsplats. Det är Tekniska verken i Kiruna som bygger rullskidbanan som även tidigarelägger skidpremiären på snö.

– Rullskidbanan blir 5 km lång och sträckningen börjar vid Matojärvi idrottsplats, den går en slinga runt området för att sen komma tillbaka till idrottsplatsen, säger Jesper Lageholm, bygg- och projektledare på Tekniska Verken i Kiruna.

Arbetet pågår hela sommaren och en bit in i hösten. Det kommer innebära störningar omkring Matojärvi idrottsplats. Delar av motionsspåren påverkas och en del sträckor kommer att  stängas.

– Orsaken är att säkerställa att allmänheten inte kommer in för mycket på arbetsplatsområdet. Det är stora maskiner som kommer att köra här så man bör vara uppmärksam i området runtomkring Matojärvi idrottsplats.

Kostnad på 7 miljoner kronor

Rullskidbanan är beräknad att kosta 7 miljoner kronor att färdigställa, kommunen hoppas få LKAB som medfinansiär i projektet.

När rullskidbanan är klar, kommer den även innebära att vintersäsongen kommer igång tidigare.

– Sista september ska bygget vara klart. Man hinner testa den innan snön kommer. Men man kan även komma igång med skidåkning på snö tidigare, eftersom en asfalterad rullskidbana inte kräver så mycket snö för att åka skidor på säger Jesper Lageholm bygg- och projektledare på Tekniska Verken i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer