Rumäner får tillfälligt boende

Uppdaterad
Publicerad

De hemlösa rumänerna drabbas hårt av vinterkylan. Men efter påtryckningar ordnar Luleå Kommun nu med boende.

Rumänen Alex Toader har nu spenderat 30 dagar i Luleå. Han sover i bilen och det blir kalla nätter. Men facebookgruppen ”Ett Luleå för alla” har i veckan försökt underlätta för de hemlösa rumänerna i Luleå genom att starta en insamling.

– Några har behövt barnkläder för att man har fått barn. Men framförallt behövs varma kläder och pengar, säger Anna Waara som representerar ”Ett Luleå för alla”.

Rumäner får boende i Norrbotten

Påtryckningar

Gruppen försökte även att få kommunen att ordna med boende på härbärge.

– Det fanns plats på kommunens boende. Men de tyckte inte att de var rätt plats för dem. De erbjöd istället en motorvärmarstolpe och att de skulle få sova ute även igår natt, säger Anna Waara.

Anledningen till att rumänerna inte får bo på kommunens så kallade lågtröskelboende är att socialförvaltningen inte vill blanda personer med olika behov.

– Det är ju uppbyggt för dem som har missbruksproblem, säger Gerd Bergman verksamhetschef på socialförvaltningen.

Med andra ord blev det igår inget boende för de hemlösa rumänerna. Men efter påtryckningarna har kommunen nu lovat att de ska få tak över huvudet redan ikväll. De har ordnat med en lägenhet där de sammanlagt fem rumänerna får bo tillsammans. Det blir en tillfällig lösning.

– Vi hoppas att vi kan hitta en lokal som kan vara mer långsiktig, säger Gerd Bergman.

Kommunen oförberedd

Hon menar att kommunen inte var förberedd på att de hemlösa rumänerna skulle vara kvar så här länge.

– Det är inte första året vi får besök av EU-medborgare men de har alltid åkt härifrån när det blivit kallt. Vi har helt enkelt ställts inför en ny situation, säger Gerd Bergman.

Att Alex Toader nu får tak över huvudet gör att livet blir lite lättare.

– Nu behöver jag inte sova i den kalla bilen och det gör mig så glad, säger Alex Toader.

Reporter Marcus Alakangas

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rumäner får boende i Norrbotten

Mer i ämnet