Han tog Sverige ut i rymden – rymdpionjär avliden

Uppdaterad
Publicerad

Grundaren av Intitutet för rymdfysik i Kiruna och en av Sveriges stora rymdpionjärer har somnat in. Bengt Hultqvist blev 91 år.

Under Bengt Hultqvists 37-åriga ledning av Institutet för rymdfysik (IRF), 1957-1994, utvecklades rymdverksamheten i Kiruna från sex personer till ca 450 verksamma, inklusive ett 100-tal studenter.

– Bengt är fader till IRF. Han skapade inte bara ett världsledande rymdforskningsinstitut, han skapade IRF:s unika atmosfär och arbetsrelationer. Bengt skapade en familj som heter IRF, säger IRF:s föreståndare Stas Barabash.

Haft stor betydelse

Enligt honom har Bengt Hultqvist också haft betydelse för Sveriges roll i rymdsammanhang.

– Utan Bengt Hultqvist skulle Sverige inte ha nått topparna i rymden som det har gjort, säger han.

Bland annat spelade Bengt Hultqvist en stor roll när Sverige byggde sin första satellit Viking. I klippet här ovan berättar han själv hur det gick till.

Det här är IRF

Institutet för rymdfysik (IRF), grundades 1957 av Kungliga Vetenskapsakademien under namnet Kiruna Geofysiska Observatorium (KGO). Mätinstrument har dock funnits placerade i Kiruna ända sedan i slutet av 1940-talet.

1973 blev institutet ett statligt forskningsinstitut – 1987 ändrades namnet till Institutet för rymdfysik, IRF.

Internationellt samarbete

1968 placerades det första IRF-byggda instrumentet i bana runt jorden ombord på den europeiska satelliten ESRO-1. Sedan dess har IRF haft huvudansvar för ett trettiotal forskningsinstrument ombord på satelliter, inklusive flera på den första svenska satelliten, Viking, 1986.

IRF:s första forskningsinstrument till en annan planet skickades till Mars på en sovjetisk rymdsond 1988. Sedan dess har institutet haft instrument i bana runt flera andra planeter och himlakroppar i solsystemet: Venus, månen, Saturnus och kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Snart skickas institutets satellitinstrument även till Merkurius och Jupiter.

Källa: IRF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.