Tea Wännman, ordförande i Arvidsjaurs Ryttarförening, och ridläraren Anna Lundqvist känner oro för ridklubbens framtid. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Ryttarföreningen i Arvidsjaur oroas över klubbens framtid: ”Vi släcker bara bränder”

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs Ryttarföreningen har det tungt just nu och upplever att fokus hamnar på ekonomi och administration istället för ungdomsverksamheten. Nu efterfrågar man mer pengar från kommunen.

Arvidsjaurs Ryttarförening bedriver omfattande ridskoleundervisning för barn och unga, med bara en anställd. Mycket av arbetet görs ideellt, vilket ligger på föreningen.

Enligt föreningen skulle mer pengar innebära fler anställda.

Ridsport

Skillnad på bidrag till ridklubbarna

Under 2020 mottog Arvidsjaur Ryttarförening totalt 342 000 kronor från kommunen, av den summan var drygt 100 000 kronor i driftbidrag.

Lokalerna äger föreningen själv och de menar att andra ridklubbar i Norrbotten har lokaler som ägs av kommunen, men ändå får betydligt mer i bidrag.

Påståendet backas upp av Eiie Mikaelsson, ordförande i Norrbottens Ridsportförbund.

– Om man kollar på genomsnittet för ridskolor och klubbar i länet så är det lågt. De hade behövt betydligt mer för att kunna utveckla verksamheten.

Kommunalrådets svar

Sara Lundberg (S), kommunalråd i Arvidsjaur, anser att föreningen gör ett viktigt jobb.

– Men vi måste ha att samtal med ridklubben och inte bara via media.

Att det ekonomiska stödet skulle vara mindre jämfört med andra kommuner kan hon inte uttala sig om.

– Det måste vi utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ridsport

Mer i ämnet