Inge Andersson (S) Foto: SVT

(S)-krisen i Boden: ”Jag kommer att sitta kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Politiskt kaos väntar Bodens kommun om nuvarande kommunalrådet Inge Andersson görs till en politisk vilde.

”Men jag sitter kvar tills fullmäktige säger något annat”, säger han.

Den politiska skrällen i Boden presenterades på onsdagen. Kommunalrådet Inge Andersson (S) ska bilda ett nytt lokalt politiskt parti tillsammans med kristdemokraten Anders Pettersson.

Majoriteten kan falla

Han gör det för att han fått veta att han inte är en av de totalt 70 personer som nominerats till nästa valperiod och för att han är kritisk till partiets landsbygds-och flyktingpolitik.

S-kris Boden

Och tänker inte göra som partiet vill och avgå från alla politiska uppdrag på grund av det.

– Jag sitter kvar så länge fullmäktige inte säger  något annat. Jag är vald av fullmäktige och jag representerar dessutom en politisk koaltion. Om jag skulle avgå nu så faller majoriteten och då måste man skapa en ny.

– Det innebär nyval till styrelser och nämnder och den oredan tycker jag inte att vi ska slänga in förvaltningarna och bodensarna i så nära valet, säger han. Nu tar vi det lugnt. Vi har mycket ogjort, säger Inge Andersson.. 

”Vet inte riktigt”

Socialdemokraternas ordförande i Boden, Leif Pettersson svarar ”vet inte riktigt” på frågan vad som händer nu.

Partiet regerar tillsammans med Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna med bara en rösts övervikt och partierna ska diskutera vad som ska göras på måndag, då det också är möte i kommunstyrelsen.

– Han blir politisk vilde med automatik om han lämnar partiet. Om han väljer att bilda ett nytt parti  så blir han utesluten om inte annat. Men vi har inte tagit ställning till hur vi ska se på det ännu. Man blir ganska skakad när sånt här sker. Man undrar vad f-n som hänt egentligen, säger han.

”Många fler namn”

Den 26 februari ska valberedningens förslag behandlas och Leif Pettersson tycker att Inge Andersson borde ha tagit striden där i stället.

– Det är lätt att ta ett mandat i fullmäktige, men att ta nästa är betydligt svårare, säger Leif Pettersson.

Inge Andersson menar att partierna bör ta det lugnt fram till valet och låta väljarna avgöra frågan.

– Det kommer många fler namn på vår valsedel. Det är dels politiker som kan dra röster och folk som inte  sysslat med politik  är politiker, men som tar stort förtroende bland bodensarna.

Vad ska partiet heta?

– Det ska vi tala om när det är dags, men det ska heta något bra.

Vad har du för förväntningar?

– Jag hoppas att det blir ett sånt valresultat i Boden att det måste bildas en bred politisk koalition även i framtiden, säger Inge Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kris Boden

Mer i ämnet