Socialdemokraterna ser ut att åter ta över styret i Region Norrbotten. Anders Öberg (S) har under den senaste valperioden varit oppositionsråd för partiet. Foto: SVT/Erica Larsson

S tar över över igen – maktskifte i region Norrbotten

Publicerad

Socialdemokraterna tar åter över makten i Region Norrbotten, visar det preliminära valresultatet.

Valresultatet är en bekräftelse på att norrbottningarna gillar våra förslag och hur vi vi tänker, säger oppositionsrådet Anders Öberg (S).

Det var ett historiskt maktskifte när Socialdemokraterna 2018 förlorade makten men Kanto Sifos opinionsundersökning som publicerades 29 augusti visade  redan då att att styret ser ut går tillbaka till Socialdemokraterna.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Det krävs 36 mandat för att Socialdemokraterna ska få majoritet och det ser ut som att partiet måste samarbeta med ett annat parti.

– Vi säger inte nej till någon, men Sverigedemokraterna är väl det pari som det inte är aktuellt att samarbeta med, har Anders Öberg tidigare sagt till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet