Äldreboendet Hemgården fick under söndagen besök av Ylva Johansson (S), arbetsmarknads-och etableringsminister. Foto: SVT/Randi Gitz

Regeringen beredd att satsa mer på äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick äldreboendet Hemgården i Töre ministerbesök av Ylva Johansson (S). Johansson säger att regeringen är beredd att satsa mer pengar på äldreomsorgen, men de anställda är skeptiska till löftet och vill se fler förbättringar inom yrket.

Enligt Kalix kommun ligger man på en tredje plats i landet när det kommer till heltider inom äldreomsorgen, något man gärna ville lyfta fram när arbets- och etableringsministern var på besök.

– Ja, jag är jättestolt över att man inom äldreomsorgen i Kalix kan erbjuda alla en heltidstjänst, säger Maud Lundbäck (s), ordförande i socialnämnden i Kalix kommun.

Vill se högre löner

Ylva Johansson (S) uppskattar att personalen slipper deltidstjänster, precis som personalen också gör. Men trots det vill vårdbiträdena se fler förbättringar. Just nu jobbar de till exempel varannan helg och går delade turer.

– Vi har väldigt låga löner, säger Anna Olsson, vårdbiträde. Den måste höjas för att få fler att vilja jobba i vården. Och sen de delade turerna, att de tas bort, så som det är lovat i många års tid.

I dag jobbar personalen från 7 till 12 vissa dagar, är lediga 12 till 16 och sedan fortsätter arbetspasset 16 till 21.

Beredd att ge mer resurser till äldreomsorgen

Så vad kan ni politiker lova?

– Vi vill också bli av med de delade turerna. Alltså samma ambition som kommunen har. Och precis som när det gäller heltiderna, där de extra resurserna från regeringen har varit nödvändiga för att man ska klara heltid till alla, så är regeringen beredd att satsa mer resurser till äldreomsorgen för att förbättra arbetsvillkoren till exempel när det gäller delade turer, säger Ylva Johansson (S), arbetsmarknad-och etableringsminster.

”Kan inte lita på beslutsfattarna”

Maud Lundback, socialnämndens ordförande i Kalix kommun, säger att de också ska försöka satsa på att få bort de ofrivilliga delade turerna.

– Det har varit en resa som inte varit helt lätt, men får vi fortsätta att behålla makten i kommunen så kommer vi satsa på att ta bort de ofrivilliga delade turerna.

Men vårdbiträdet Anna Olsson är skeptisk.

– Man kan inte lita på beslutsfattarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.