Nu är rapporten klar som visar hur eleverna i Norrbotten mår. Foto: TT

Så mår eleverna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras undersökningen som visar hur eleverna i Norrbotten mår. Att känna sig ledsen och stressad har blivit vanligare.

Elever i årskurs fyra, sju, årskurs ett på gymnasiet samt förskoleklasser i Norrbotten har under de senaste tio åren besvarat frågor om hälsa och levnadsvanor vid ett hälsosamtal med skolsköterskan.

I dag presenterade Region Norrbotten resultatet för läsåret 2016-2017.

Stress över skolarbetet

Slutsatserna av undersökningen är att de allra flesta mår bra, trivs i skolan, rör sig regelbundet och har någon vuxen och kompis att anförtro sig åt. Men det finns också negativa trender.

  • Det har blivit vanligare att känna sig ledsen/nedstämd bland framförallt flickor. Trenden är också att stressen över skolarbetet ökat både bland flickor och pojkar.

Överviktiga barn

Ungefär var fjärde elev i årskurs fyra är överviktig eller lider av fetma. I hälsoundersökningen konstaterar man att balansen mellan kost och motion kan behöva förbättras för unga. I slutsatserna kring elevhälsan konstateras:

  • Fisk äter majoriteten av eleverna max en gång i veckan. Grönsaker och frukt är vanligast att äta frekvent i yngre åldrar för att sedan minska med stigande årskurs. Däremot ökar godis och läsk med stigande ålder.

Inte ok

I undersökningen visar det sig också vara relativt vanligt att eleverna har varit med  om att någon har gjort något mot ens kropp som inte var ok. Det är framförallt flickor i gymnasiet som uppger det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.