LKAB krävs på böter för otillåten miljöverksamhet i Kiruna. Det här är en arkivbild. Foto: Per Larsson / TT

Så mycket ska LKAB böta för höga utsläpp i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Två år i rad har LKAB överskridit gränsvärdena för utsläpp av stoft och svaveldioxid från malmförädlingen vid gruvan i Kiruna. Nu krävs bolaget på 180.000 kronor i företagsbot genom ett strafföreläggande för otillåten miljöverksamhet.

Miljödomstolen vid Umeå tingsrätt gav i november 2005 LKAB tillstånd till ett nytt anriknings- och pelletsverk inom Kiirunavaara gruvindustriområde och att vid malmförädlingsanläggningarna inom industriområdet årligen tillverka 14,8 miljoner ton malmkoncentrat och samma mängd prima pellets.

Två tillfällen

Enligt strafföreläggandet har personal under 2017 uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot villkorspunkter i tillståndet när man överskridit begränsningsvärden vad gäller utsläpp av stoft och svaveldioxid från anriknings- och pelletsverket inom Kiirunavaara gruvindustriområde.

Samma sak har inträffat under 2018, enligt strafföreläggandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.