Här tar sig några fjällvandrare över en bäck kring Kebnekaisemassivet. Foto: Thea Salomonsson/TT

Så påverkas fyra turistanläggningar i Norrbotten av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

SVT ringde runt till fyra stora turistanläggningar i länet och bad dem svara på tre frågor om hur coronapandemin påverkar deras verksamhet i sommar.

Coronapandemin slår hårt mot den svenska turismen som omsatte 337 miljarder kronor under 2018, enligt Tillväxtverket. SVT Norrbotten ringde därför runt till fyra populära turistattraktioner i Norrbotten för att svara på tre frågor om sommaren.

  1. Kommer ni hålla öppet i sommar?
  2. Vilka anpassningar gör ni på grund av coronaviruset?
  3. Vilka ekonomiska konsekvenser medför coronaviruset för er verksamhet
Coronaviruset i Norrbotten
Människor på väg upp till Kebnekaise. Foto: Thea Salomonsson/TT

Kebnekaise fjällstation, Marit Sarri, platschef STF.

1. Ja, det kommer vi  men vi öppnar en vecka senare än planerat.

2. Vi tittar på detta just nu och inväntar hela tiden Folkhälsomyndighetens restriktioner. Men det kommer att handla om att undvika trängsel som vid måltider i restaurangen, incheckningen, gästköket och bastun. Vi kommer till exempel att dra ner på maxantalet i restaurangen så man kan hålla avstånd mellan gästerna. Om en eller två veckor måste vi ha tydliga ramar för hur vi ska tänka.

3. Det kommer att bli ekonomiska konsekvenser. Vi ser att vi har mindre gäster än tidigare år och som vi planerat för i budgeten. Det blir troligtvis inte de utländska gästerna och inte gäster över 70, vilket är en stor grupp på STF:s anläggningar. Vi tappar även företag och större grupper som har varit inbokade sedan tidigare. Den här sommaren hoppas vi på att hitta nya grupper som ska intressera sig för naturen och fjällen.

Insidan av ishotellet vintertid. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ishotellet i Jukkasjärvi, Josefin Lindberg, pressansvarig

1. Ja, vi följer rekommendationerna från myndigheterna och om de tillåter kommer vi att öppna igen den 1 juli.

2. Vi har ökat frekvensen på städning, och sett över våra hygienrutiner. Vi påminner våra gäster om att hålla avstånd samt begränsar antal besökare samtidigt i Icehotel 365. Vi har ingen lunch- eller middagsservering men erbjuder ett lättare lunchalternativ och frukostpåse/room service.

3. Vi, som alla andra destinationer, är förstås påverkade av denna pandemi. I vårt fall slog corona hårdast i slutet av vår högsäsong.

Abisko fjällstation har i nuläget stiltje i sina bokningar. Deras gäster varken avbokar eller bokar, vilket gör att stationens bokningsläge ser okej ut. Foto: Henrik Holmberg/TT

Abisko turiststation, Jessica Milkewitz, platschef

1. Ja. Vår intention är att öppna den 18 juni och hålla öppet till slutet av september. Med reservation för förändringar.

2. Vi gjorde redan ett antal anpassningar innan vi gick ner i mellansäsong, alltså slutet av vintersäsongen, Dessa anpassningar ligger kvar plus att vi växlar upp nya restriktioner. Det handlar om att öka avståndet i matsalen, rutiner kring det allmänna köket och vårt vandrarhemsboende. Det kan till exempel bli tidsbokningar i det allmänna köket. Men allt beror på Folkhälsomyndighetens råd och hur många gäster vi har.

3. Det går inte att sia om i nuläget då vi inte vet vilka restriktioner som råder under sommaren. Blir det starka resebegränsningar i Sverige eller helt fritt så kommer det så klart att påverka våra intäkter. Vi kommer att starta upp vår sommar med lägre bemanning för att hålla igen på kostnaderna då vi misstänker att intäkterna blir lägre.

De utländska gästerna har minskat markant efter coronapandemin. Foto: Adam Ihse/TT

Treehotel i Harads, Kent Lindvall, vd

1. Ja, vi har öppet hela sommaren förutom två veckor i juni.

2. Vi har ingen buffé utan alla serveras vid sina bord. Man kan även få maten levererad till sitt rum. Alla våra boenden är isolerade från varandra sedan tidigare. Vi har även anpassat våra aktiviteter.

3. Vi har gått ner kraftigt. Vi har inga utländska gäster alls. Förra sommaren var 50 procent av gästerna utländska. Vi riktar just nu all vår inspiration och marknadsföring till svenskarna. Den gruppen är de viktigaste gästerna samt de lokala gästerna, alltså de som bor i Norr-och Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet