Ambulansen i Vittangi räddas genom ett nytt samarbete mellan ambulansstationerna i Kiruna och Gällivare.

Så räddas ambulansen i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansen i Vittangi som har varit hotad räddas tack vare ett nytt samarbete mellan ambulansstationerna i Kiruna och Gällivare.

För två somrar sedan skulle Vittangi och hela Kirunas östra kommundel med byar som Karesuando samt Övre och Nedre Soppero bli utan ambulans och området skulle täckas från Kiruna med väldigt långa framkörningstider.

Lösningen blev att ambulansstationen bemannades dagtid och så har det varit sedan dess.

Den enda lösningen

Det underliggande problemet är en kronisk brist på sjuksköterskor och svårigheterna att bemanna är störst under semesterperioderna på somrarna.

Nu blir lösningen att ambulanspersonal från Kiruna och Gällivare turas om att bemanna Vittangi. Enligt verksamhetschefen Helena Ågren Fredriksson var det den enda lösningen för att klara bemanningen.

– Vi har en utmanande situation när det gäller Vittangi och vi vill ju bemanna till varje pris, säger hon.

Så att inte Kiruna står tomt

Är det här lösningen även framledes för Vittangi?

– Vi har börjat så här under våren. Vi vet att vi har mycket körningar till fjällvärlden och det här är också ett sätt att kunna behålla två dygnsbilar i Kiruna så att inte Kiruna står tomt, säger Helena Ågren Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.