Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så reagerar Kirunaborna på rivningen av stadshuset Visa alla (4)
Visa alla (4)

Så reagerar Kirunaborna på stadshusets rivning

Uppdaterad
Publicerad

Dagarna har länge varit räknade för stadshuset i Kiruna. Nu börjar nedmonteringen av själva huskroppen och då kommer också känslorna fram hos Kirunaborna.

Först är det själva tegelfasaden som grävskoporna sätter tänderna i. Med stor precision lyckas maskinförarna borra in skoporna mellan den yttre fasaden och betongstommen så att teglet faller ner först och inte blandas med övriga rivningsmassor.

Det är nämligen tänkt att folk ska kunna få med sig en tegelsten som ett minne av det som har kallats Kirunabornas vardagsrum.

Huset fick extra livslängd

Stadshuset rivs för att ge plats för Kirunagruvans utbredning. I februari 2004 stod det klart att stadshuset skulle komma att behöva rivas i den stora stadsflytten. Då var prognosen att det skulle rivas redan 2013, men huset fick alltså några års extra livslängd.

Tjänstepersonerna flyttade till det nya stadshuset ett par kilometer österut förra hösten och sedan dess har förberedelserna pågått i det gamla huset med att ta hand om inventarier och inredning som sedan har kasserats sålts, flyttats eller bevarats för framtiden.

Under tisdagen var det många Kirunabor som stannade till för att titta eller gav sig ut för att dokumentera rivningen. Ni hör några av dem i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet