Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det går inte längre att säga att det inte fungerar med distansarbete, säger forskaren Aleksandre Asatiani, vid Göteborgs universitet. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Borta bra men hemma bäst?

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemin bröt ut har miljontals människor gått över till att arbeta på distans världen över. Forskare vid Göteborgs universitet arbetar nu med att sammanställa den forskning som gjorts kring just distansarbetes effekter.

– Min gissning är att det kommer att bli vanligare att kombinera distansarbete med att ibland arbeta inne på arbetsplatsen, säger Aleksandre Asatiani vid Göteborgs universitet, en av de forskare som just nu arbetar med att sammanställa den forskning som finns kring distansarbete.

Har upptäckt att det fungerar

Han menar att arbetsgivare tidigare var rädda för vad det skulle kunna innebära om medarbetare tilläts sköta jobbet hemifrån. Men nu, efter att pandemin tvingat oss att ställa om till distansarbete, har vi upptäckt att det faktiskt fungerar.

– Nu när vi har varit i distansvärlden i mer än ett år går det inte längre att säga att det inte fungerar, säger Aleksandre Asatiani.

Det finns forskning som visar att effektiviteten fortsätter vara lika hög som tidigare när vi går över till att arbeta på distans, och i vissa fall faktiskt blir ännu högre. Många upplever också att distansarbete underlättar vardagen när vi slipper restiden till jobbet.

I klippet ovan berättar Aleksandre Asatiani om riskerna med distansarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet