Tidig igångsättning vid förlossningar får vänta i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vid Region Norrbotten vill man vänta tills studien är klar innan man ändrar sina rutiner för igångsättning.

Just nu pågår en stor nationell studie om när det är bäst sätta igång förlossningar då kvinnor gått över tiden. En studie som kan komma att förändra förlossningsrutinerna.

Och i preliminära resultat i studien ser man en bättre överlevnad för barnen för de som sattes igång tidigare. Men i Norrbotten avvaktar man med att ändra rutinerna.

Finns inga rekommendationer i nuläget

– Därför att det fortfarande inte finns någon rekommendation om hur vi ska göra och vad vi ska ändra. Och jag misstänker att detta kommer att diskuteras på det årsmöte som vi har för alla gynekologer och förlossningsläkare som vi har i Sverige nästa vecka, säger Anna Pohjanen som är länschef vid Region Norrbotten.

2017 påbörjades en nationell studie av Sahlgrenska Universitetssjukhuset där 15 förlossningskliniker deltog. Syftet var att undersöka vad som var bäst för barnet och mamman, en igångsättning i vecka 41 eller 42.

Studien stoppades i förtid

Men studien stoppades i förtid på grund av de preliminära resultaten, som visar på en bättre överlevnad för barnen för de som sattes igång tidigare.

Och i Dalarna där man haft dödsfall där patienten ingick i studien, har man redan nu börjat med tidigare igångsättning eftersom man anser att man inte kan vänta med att göra de här förändringarna.

Har ni haft dödsfall som kan ha berott på för sen igångsättning?

– Precis som hela övriga Sverige så har vi också haft intrauterin fosterdöd i vecka 41 +, visst har vi det. Men vi har valt att göra som många andra delar av Sverige som bland annat Västra Götalandsregionen, att vi avvaktar rekommendationer för att kunna göra ändringar på rätt sätt när vi väl får veta vad man bedömer är bäst. säger Anna Pohjanen.

Slutgiltigt resultat väntas i höst

De slutgiltiga studieresultaten väntas komma under hösten efter en extern granskning, och i nuläget kan de ansvariga inte kommentera resultaten. Men de berättar till SVT att en godkänd studie på sikt skulle kunna förändra förlossningsrutinerna i hela landet.

– Vi kommer ju självklart följa de rekommendationer som kommer, säger Anna Pohjanen.

Se vilka rutiner man har för igångsättning i Norrbotten, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.