Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Erik Ranängen om pilotprojektet i Boden för att försöka stävja arbetslivskriminalitet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så ska arbetslivskriminalitet i byggboomen stävjas i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu samlar sig de olika parterna i byggbranschen för att försöka stävja arbetslivskriminalitet inför den stora byggboomen i Norrbotten. Bland annat planeras ett pilotprojekt inför stålverksbygget i Boden.

Avslöjanden kring fusk med löner, avtal, arbetstider och arbetsmiljö har duggat tätt inom byggbranschen. För en månad sedan gjordes ett myndighetesgemensamt tillslag i Kiruna och Gällivare som avslöjade stora säkerhetsbrister på byggarbetsplatser.

Tidigare i vintras avslöjade SVT hur byggarbetare smiter in genom grindarna på Northvolts bygge i Skellefteå utan att registrera sig.

Industriboomen i norr

Risk för oseriösa aktörer

Under måndagen hölls ett seminarium i Gällivare som samlade representanter för byggföretag, fackföreningar, ekobrottsmyndigheten och andra organisationer med intresse i byggbranschen. Ett liknande seminarium hålls i Sävast under tisdagen.

Sammankallande är Byggföretagen där Erik Ranängen är regionchef.

– Sund konkurrens är en av våra medlemsföretags viktigaste frågor. De stora satsningarna i norr riskerar att dra med sig en rad oseriösa aktörer. Därför vill vi kalla ihop alla intressenter för att prata och jobba förebyggande säger han.

Så fungerar pilotprojektet

Erik Ranängen planerar också för ett pilotprojekt där flera aktörer ska arbeta tillsammans inför stålverkssatsningen i Boden.

Ni hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet