Så ska de förfallna husen i Svappavaara räddas

Publicerad

Bostadsområdet Solbacken i Svappavaara har varit allt annat än en solskenshistoria. Men nu har fastigheterna fått en ny ägare som tror att husen går att räddas.

Husen med 72 lägenheter är i ett till synes bedrövligt skick efter 20 års förfall. Men enligt den nye ägaren har besiktningen av betongstommen gett positiva besked.

– På det stora hela är stommen i ett väldigt gott skick och det finns någonting som man kan arbeta med, säger Alexej Hidalgo i Svappinvest AB.

År 2003 sålde Kiruna kommun fastigheterna för 50 kronor till en privatperson vars planer aldrig blev förverkligade och som sedermera gick i personlig konkurs.

Snart påbörjas renoveringen

Det nybildade bolaget Svappinvest köpte nyligen hela klabbet för 50.000 kronor. Återställningsjobben kommer förstås att kosta mycket mer, och tanken är att arbetena ska dra igång ganska snart.

– Jag har velat dra i gång projektet redan nu i juli, men sommaren kom emellan och min bedömning nu är att projektet förhoppningsvis kan starta i mitten av augusti eller september, säger Alexej Hidalgo.

Tanken är att det ska bli entreprenörsbostäder, trygghetsboenden och vanliga bostäder. Planen är att blockuthyra boenden till företag i gruvnäringen redan innan renoveringarna startar.

”En fara för folk”

Bland bostadsområdets grannar är allt detta förstås goda nyheter.

– Det är inget alternativ som det är i dag, att husen står och förfaller. Det ser inte bara förjäkligt ut, det är också en fara för folk som går genom området och barn som leker där, säger Ulf Halldén.

– Jag tror faktiskt att de flesta är positiva. Det finns ju ingen anledning att hindra det här, säger Bertil Hedqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.