Foto: SVT

Så ska Kirunaflytten gå till

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB och Kiruna kommun har kommit överens om hur flytten av Kiruna centrum ska gå till. På onsdag börjar flytten.

Att flytta en stad är en komplicerad historia. Frågetecknen om hur det exakt ska gå till har varit många. Nu har LKAB och Kiruna kommun enats om de stora dragen för hur och när fastighetsägare kan sälja sin bostad till gruvbolaget.

Närmast gruvan först

LKAB planerar att köpa eller ersätta de fastigheter som är närmast gruvan först. Det innebär också att det är möjligt att stanna kvar i fastigheten på ett korttidskontrakt.

Kiruna flyttar

Hela flyttplanen är indelad i etapper som visar hur länge det är möjligt att bo kvar eller ha kvar en verksamhet. Ju längre från gruvan desto längre tid innan fastigheten påverkas.

Nytt centrum

Målsättningen är att de första byggnaderna kring det nya stadstorget ska vara klara 2019.

– Kommunen och LKAB är helt överens om att vi måste skapa förutsättningar för en samlad flytt för centrumhandeln och LKAB:s köp-tidplan är en pusselbit i detta. Ett centrum måste upplevas som attraktivt för boende, besökare och turister och vara en levande medelpunkt i Kiruna, säger Peter Niemi, kommunchef Kiruna kommun i ett pressmeddelande.

Vid en presskonferens under måndagen berättar kommunen om planerna.

Så ser flytt- och köptidplanen ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flyttar

Mer i ämnet