Så ska Luleåborna lära sig att gå på rätt sida: ”Som yra höns”

Publicerad

Luleå kommun har valt att markera på vilken sida man ska hålla sig på om man promenerar på gång- och cykelvägen. Detta för att underlätta flödet och för att människor smidigt ska kunna ta sig fram under de mest trafikerade tiderna, säger Helena Lindvall, projektledare för Ett hållbart resande.

Att det just blev sträckan ovanför järnvägsstationen i Luleå är noga uttänkt på grund av att den är så trafikerad av både gående och cyklister.

Uppskattar markeringarna

Alla som SVT pratar med uppskattar att kommunen satt ut markeringarna.

– Det är många gående och cyklister här, så det skadar nog inte att får en uppmaning om var man ska gå, säger Göran Öman som var ute och promenerade under måndagsförmiddagen.

Även Lene Ekman var en av dem som tyckte att de gula markeringarna för fotgängare var en bra idé. Hon menar att så länge man märker att de har en positiv effekt så är hon öppen för att kommunen målar fler markeringar på fler gångstigar.

Europeiska Trafikantveckan

I dagsläget kan inte kommunen bekräfta att det kommer målas mer markeringar

– Först ska det utvärderas så man se effekten på det. Men för att människor ska välja ett mer hållbart alternativ när de färdas krävs det förutom praktiska förutsättningar ett funktionellt gång- och cykelnät, säger Helena Lindvall.

Projeketet görs i samband med Europeiska Trafikantveckan. Det innebär att man varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Det kan handla exempelvis om aktiviteter inom kollektivtrafik, gång- och cykelväg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer