För att skydda den nya Kalixbron inför den stundande islossningen ska isen grusas. Foto: SVT

Så ska nya E4-bron i Kalix skyddas under islossningen

Uppdaterad
Publicerad

För att minimera riskerna vid bygget av den nya E4-bron i Kalix i samband med islossningen genomför Trafikverket en rad förebyggande åtgärder. Bland annat ska isen ute på älven grusas.

Det var i slutet på januari som bron över Kalix älv stängdes av i båda riktningarna. Detta efter att dykare upptäckt att brofundamenten kunde vara skadade. Trafikverket startade arbetet med att förstärka älvbotten vid brofästena och bron öppnades igen i februari och nu ska fundamenten skyddas.

Minimera riskerna

Trafikverket har tillsamman med entreprenören och experter vid Luleå tekniska universitet enats om en metod för att försvaga isen i området kring Kalixbron. Syftet är att ”förstöra” isen i mittfåran i ett område cirka en kilometer uppströms och cirka en kilometer nedströms från bron. Isen kommer att plogas samt beläggas med grus. Dessutom kommer vatten att pumpas upp på isen i det aktuella området.

– I samband med byggnationer i strömmande vatten behövs alltid åtgärder vidtas för att islossningen ska bli så ”skonsam” som möjligt. Risken finns att större isflak kan skada pågående byggnationer. För att minimera den risken har vi tillsamman med experter enats om den här metoden. Det kan även i ett senare skede bli aktuellt att bryta sönder isen, säger Peter Viklund, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Påsklediga

Arbetet med att sätta upp markeringar och skyltar är redan påbörjat.

– Vi har förståelse för att detta påverkar boende i Kalix som i påsk planerat att vistas på isen. Entreprenören kommer under påsken att lämna två 50 meter breda områden utan åtgärder (grusning och vattning). Detta för att möjliggöra skotertrafik under påsken. Ett område 50 meter nedströms från Vassholmen samt ett område cirka 300 meter nedströms från bron, mitt emot campingen, säger Peter Viklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer