Region Norrbotten som sagt upp 40 anställda inom vårdnära service kompenserar med att anställa sex transportörer Foto: SVT

Så vill regionen ersätta vårdnära service

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Region Norrbotten valt att säga upp ett 40-tal personer anställda inom vårdnära service kommer nu regionen med ett förslag att lösa arbetsuppgifter inom vårdnära service genom att anställa sex transportörer på Sunderby sjukhus.

Tre av transportörerna ska arbeta på akutmottagningen, övriga tre på vårdavdelningar.

– Vi vet sedan tidigare och ser även i konsekvensbedömningarna att transportörerna är viktiga för att våra flöden på sjukhuset ska funka. Därför vill vi prioritera just transportörer, säger Anna Pohjanen, chef division närsjukvård Luleå-Boden.

Den konsekvensbedömning som regionen gjort i samband med uppsägningarna visar att den stora förändringen för vårdpersonalen kommer att vara köken och hur livsmedel hanteras på avdelningar.

– Att hantera mat och servera den till patienterna är en arbetsuppgift som vården hade innan vi införde vårdnära service. Så har det varit på sjukhusen i Piteå, Gällivare och Kiruna hela tiden och vi känner oss trygga kring att det arbetssättet fungerar, säger Anna Pohjanen.

Region Norrbotten kommer att utbilda berörd personal utifrån de lagkrav som finns inom livsmedelshantering.

I Kalix serveras idag mat ur kantiner och där vill Region Norrbotten se över om serveringen av mat kan ske på annat sätt.

– Vi tror att det finns andra lösningar, men vi måste utreda den frågan vidare, säger Anna Pohjanen.

Nu väntar fackliga förhandlingar och innan beslutet verkställs ska riskbedömningar göras. Det för att säkerställa att patientsäkerhet och arbetsmiljö inte påverkas negativt.

Personer som idag jobbar inom vårdnära serve kan eventuellt komma att placeras på övriga lediga tjänster inom Region Norrbotten utifrån den kravprofil som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer