Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionrådet Linda Frohm (M) om de höjda lönerna för tandläkare och hennes syn på de erfarenheter av tandvården som norrbottningarna har delat med sig av. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så vill Region Norrbotten lösa tandläkarbristen

Publicerad

Regionstyrelsen beslutade under onsdagen om en rad åtgärder för att rekrytera fler tandläkare till Norrbotten. Bland annat höjs lönerna, och nyanställda tandläkare ges en bonus på en extra månadslön.

Konsekvenserna av tandläkarbristen i Norrbotten har SVT rapporterat om i en rad artiklar. För att vända på trenden beslutade i dag regionstyrelsen om en rad åtgärder.

Tandläkarna vid Folktandvården får ett lönepåslag på 2,2 procent, utöver de 1,8 procent som redan ges i årets löneöversyn.

Tandvården i Norrbotten

Satsning på 6 miljoner kronor

En startbonus motsvarande en månadslön ges till nyanställda tandläkare och även en rekryteringsbonus på 15 000 kronor införs till den medarbetare som tipsar om en tandläkare som sedan anställs i Folktandvården.

– Det är en satsning på ungefär sex miljoner kronor, säger regionrådet Linda Frohm (M).

Enligt Frohm har regionen under årets första veckor anställt åtta nya tandläkare.

Men oppositionsrådet Anders Öberg (S) tycker inte att de nya åtgärderna räcker och vill ge ett stipendium på 100 000 kronor per år till nyutexaminerade tandläkare i Norrbotten.

I klippet ger Linda Frohm sin syn på de erfarenheter av tandvården som norrbottningarna har delat med sig av till SVT Nyheter Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet