Så vinner man en pimpeltävling i Tornedalen

Publicerad

På flera ställen i Norrbotten är påsktider lika med pimpelfisketävlingar, bland annat i Övertorneå kommun.
Finns det bara lämpliga sjöar och en aktiv by så hittar man också fisketävlingar, under någon av påskhelgens dagar.

I Övertorneå kommun startar påskpimpeltävlingarna i Soukolojärvi på långfredagens förmiddag. På påskaftonen, så fortsätter de i Matojärvi och är man riktigt sugen på att fortsätta tävla så kan man åka till  Armasjärvi, under påskdagen.

Efter påsk så fortsätter tävlingar  i Juoksengi, Vyöni och Mettäjärvi för de riktigt inbitna. Även i Kuivakangas och Koutio vankas det tävlingar innan islossningen kommer igång på riktgt.

Om man inte vill tävla? Då kan pimpelfisket ske spontat, i kompisgäng, med sin familj och med stuggrannar eller så kanske man bara vill vara för sig själv en liten stund.

SVT besökte Soukolojärvi

På fredagen är det Soukolojärvi som gäller och SVT har besökt några av arrangörerna som förbereder tävlingen. Årets upplaga är den tjugonionde i ordningen och nästa år blir det trettioårsjubileum.

– Det kommer att bli något speciellt, men det ska jag inte avslöja nu. Alla är välkomna att själva uppleva trettioårsjubiléet, menar Stig Luttu

På vintern träffar man inte så mycket folk

– Vanligtvis kommer cirkaa 400 personer till tävlingen, men vi har även haft ett topp år med 600 personer som mest, berättar Stig Luttu.

Cirka åttio procent av alla tävlande kommer från Finland, resterande är bybor och hemvändare. Alla dessa pimpeltävlingar i Tornedalen är sociala tillställningar, där man på ett naturligt sätt kan träffa folk som man inte har sett på länge.

– På vintern träffar man inte så mycket folk, men på våren kommer man ut och träffar allihop. Det är bra avkoppling att i fint väder, kunna sitta och pimpla, grilla korv och bara umgås med varandra, säger Stig Luttu.

– Att det är så många pimpeltävlingar här i Tornedalen, ligger i blodet hos oss tornedalningar, avslutar Stig Luttu med ett skratt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer