Flygplatschefen Michael Gustafsson menar att flygplatsen i Gällivare har fått mindre ersättning av staten genom åren, men är glad att de får en extra pott pengar nu.

Flygplats avspärrad – plan saboterat

Publicerad

Flygplatsen i Gällivare har blivit utsatt för sabotage – alla flygturer från och till flygplatsen har nu ställts in.
– Det är allvarligt, säger flygplatschefen Michael Gustafsson.

Polisen larmades vid 5-tiden på måndagsmorgonen till flygplatsen i Gällivare. Enligt de första uppgifterna ska ett inbrott ha skett i en flygplatshangar på flygplatsen.

Senare uppgav polisen till Aftonbladet att ett flygplan ska ha saboterats.

– Ett flygplan är saboterat. Tekniker kommer att åka till flygplatsen. Vi har inlett en förundersökning om flygplatssabotage, säger Johan Aittamaa vid polisen region Nord till tidningen.

”Ingen som tagit dörrvägen”

Kaisa Pääkkölä, säkerhetsansvarig på Gällivare flygplats, bekräftar till SVT Norrbotten att polisinsatsen har pågått sedan tidigt i morse och att den kommer att fortsätta under dagen.

– Det är en brottsplats och jag har inte kunnat komma nära flygplanet, men det syns tydligt att någon har saboterat planet. Jag kan också berätta att den eller de som tagit sig in på flygplatsen först har gjort åverkan på stängslet och sedan på hangaren. Det är ingen som har tagit sig in dörrvägen direkt, säger Pääkkölä.

I nuläget finns ingen misstänkt. Brottsplatsen är nu avspärrad och polisen är på plats för förhör samt utredningsåtgärder.

Ambulansflyg får inte landa

Till följd av sabotaget ställdes morgonflyget som skulle ha avgått till Kramfors in. Och all flygtrafik som skulle gå till och från Gällivare flygplats under dagen har blivit inställda. Även postflyg och ambulansflyg kan behöva landa på andra flygplatser.

– Vi behandlar det som en allvarlig händelse. Vi har stängt flygrummet och flygplatsen, säger flygplatschefen Michael Gustafsson.

De anställda som arbetar på flygplatsen har informerats om händelsen. Gällivare kommuns krisgrupp har kopplats in för att stödja personalen på flygplatsen.

– Det är allvarligt. Sedan kan jag inte spekulera, men det är en allvarlig händelse och sedan får vi se vad som händer. Det är ett polisiärt ärende, säger Gustafsson.

Brottsrubriceringen är i nuläget brott mot luftfartslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplanssabotage i Gällivare

Mer i ämnet