Säger nej till gruva i Jokkmokk

Publicerad

Det ser ut att bli politisk strid om den framtida gruvsatsningen i Jokkmokk. Miljöpartiet, Samernas väl och Vänsterpartiet ska börja hålla kritiska möten i kommunen om etableringen.

En gruvdrift i Kallak utanför Jokkmokk skulle ge 300 fasta jobb med start 2017, enligt gruvbolaget Beowolf Mining som i går informerade de lokala politikerna. Men miljöpartiets fullmäktigegrupp säger nej till projektet.

Inga gröna gruvor
Det finns inga gröna gruvor, menar Mp:s fullmäktigegrupp och påpekar att inga klara besked gavs om miljökonsekvenserna vid mötet annat än att en gruva kommer att medföra stora ingrepp i naturen.

– Vi tycker att Jokkmokk borde satsa på andra saker än just gruvbrytning för det är inte långsiktigt hållbart, säger miljöpartiets Mats Dahlberg.

(S) positiva till gruva
Kommunens socialdemokratiska kommunalråd är dock positiv till en gruvetablering

– Det finns en stabil politisk majoritet i kommunen för en gruva, säger Stefan Andersson (S), kommunalråd.

Politiken kan inte stoppa
Enligt Stefan Andersson har kommunens politiker inte någon möjlighet att stoppa en gruvetablering men han säger att en förändrad politisk majoritet ändå skulle kunna lägga hinder i vägen för en gruvetablering:

– Kommunen bestämmer ju över alla bygglov för vägar och hallar, säger Stefan Andersson (S) till Nordnytt.

Strid väntar
Men det ser ut att bli politisk strid om den framtida gruvsatsningen i Jokkmokk. För även samernas väl och vänsterpartiets gruppledare Anna Hövenmark säger nej – av miljöskäl:

– Det blir inte bara påverkan på den här platsen där vi står. Det ska ju också byggas vägar hit och det kommer att skära igenom flera samebyar, säger Henrik Blind (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer