Säkrare transporter

Publicerad

Brådskande transporter med ambulans ska bli säkrare. ”Man räddar inga liv med gaspedalen”, säger ambulansföraren Ronny Grundström.

Landstinget i Norrbotten har tillsammans med katastrofmedicinskt centrum i Västerbotten startat en ambulansförarutbildning för att göra brådskande transporter säkrare. Ronny Grundström är en av de ambulansförare som genomgått utbildningen.

– Även om transporten är brådskande så är säkerheten ofta viktigare än farten. Man räddar inga liv med gaspedalen, säger han.

Kameror granskar föraren

Tidigare utbildningar av ambulansförare har lagt tonvikten vid hur man rent praktiskt hanterar en ambulans. Det kan ha skapat en övertro på den egna körförmågan och drivit upp hastigheterna menar Ronny Grundström.

De flesta olyckor inträffar dagtid och i stadsmiljö. En ambulansförare har rätt att bryta mot trafikreglerna men det gäller att välja tillfälle. En del av utbildningen är att sätta upp kameror inne i ambulansen och sedan granska hur föraren skött sig.

Bättre för patienten

Enligt Ronny Grundström har Norrbotten varit förskonat från allvarliga olyckor vid ambulansutryckningar men grannlänet Västerbotten har haft flera olyckor med svåra personskador. Och ett lugnare körsätt är också bättre för patienterna.

– Det skramlar och lever om, så en lugnare körning är faktiskt bättre för patienten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer