Säkrare transporter

Publicerad

Brådskande transporter med ambulans ska bli säkrare. ”Man räddar inga liv med gaspedalen”, säger ambulansföraren Ronny Grundström.

Landstinget iNorrbotten har tillsammans med katastrofmedicinskt centrum i Västerbottenstartat en ambulansförarutbildning för att göra brådskande transporter säkrare.Ronny Grundström är en av de ambulansförare som genomgått utbildningen.

– Även omtransporten är brådskande så är säkerheten ofta viktigare än farten. Man räddaringa liv med gaspedalen, säger han.

Kameror granskar föraren

Tidigare utbildningarav ambulansförare har lagt tonvikten vid hur man rent praktiskt hanterar enambulans. Det kan ha skapat en övertro på den egna körförmågan och drivit upphastigheterna menar Ronny Grundström.

De flestaolyckor inträffar dagtid och i stadsmiljö. En ambulansförare har rätt att brytamot trafikreglerna men det gäller att välja tillfälle. En del av utbildningenär att sätta upp kameror inne i ambulansen och sedan granska hur föraren sköttsig.

Bättre för patienten

Enligt RonnyGrundström har Norrbotten varit förskonat från allvarliga olyckor vidambulansutryckningar men grannlänet Västerbotten har haft flera olyckor medsvåra personskador. Och ett lugnare körsätt är också bättre för patienterna.

– Det skramlaroch lever om, så en lugnare körning är faktiskt bättre för patienten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.