Ulf Lindgren, Norrlands salteriförening. Foto: SVT

Sälarna hotar surströmmingen

Publicerad

Sälarna blir allt fler i Bottenviken och med dem kommer skador för yrkesfisket. Norrlands salteriförening kräver nu att reglerna för säljakt måste förändras – då sälarna hotar surströmmingen.

Det finns upp emot 25 tusen sälar i Bottenviken, enligt forskare. Men med sälarna följer förluster för yrkesfiskare när sälarna förstör redskapen och tar fisken.

I dag tillåts bara skyddsjakt på säl. Men nu kräver Norrlands salteriförening att reglerna för säljakten måste förändras och att antalet sälar måste minskas. 

– Runt 5 000 sälar skulle nog vara hanterbart för både fiskare, fisk och framförallt vår befolkning som jag tycker borde få äta lokalproducerad fisk och inte äta fisk från utlandet som vi knappt vet vad den heter, säger Ulf Lindgren, representant för föreningen.

Hotar surströmmingen

Föreningen menar bland annat att den växande sälstammen är ett hot mot surströmmingsindustrin. 

– Det är svårt att få in strömming tillräckligt till surströmmingen. Jag tvivlar på att vi i år kommer att få in den mängd som producenterna vill ha, säger Lindgren och fortsätter:

– I och med att det blir svårigheter att fiska med garn, så måste man fiska med trål och fiska djupare. Vilket innebär att det får en större påverkan på fiskebeståndet. Fiskar man med garn får man bara en viss mängd och en viss storlek. Fiskar man med trål drar man med sig en massa annat.

Regeringen följer frågan

Naturvårdsverket anser även att säljakten bör förändras. De har på uppdrag av regeringen utrett säljakten och gjorde bedömningen att licensjakt på säl kan införas. Det skulle i sin tur leda till att fler sälar får skjutas.

Den utredningen lämnades in 2013 – men fortfarande har inga beslut fattats. Men i ett mail skriver näringsdepartementet att man följer frågan noga.

I december i fjol samtalade departementet även med flertalet myndigheter och organisationer om sälen:

”Det fördes en gemensam diskussion avseende möjligheter och utmaningar med sälens livskraftiga populationer samt hur sälen kan förvaltas på ett hållbart sätt. Det har även hållits ytterligare möten med forskare, myndigheter och intresseorganisationer om detta. Regeringen överväger hur de synpunkter som framkommit kan hanteras”, skriver de vidare i mailet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer