Hårig strimbock i parningsakt Foto: Länsstyrelsen

Sällsynt hårig skalbagge hittad i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens marinbiologer har för första gången i Sverige hittat den vattenlevande skalbaggsarten hårig strimbock. Tidigare har arten endast hittats i Finland och Kina.

Det är i samband med att undervattenskarteringar i sommar genomförts av länsstyrelsen som den outforskade arten påträffats. Arten är fridlyst och rödlistad i Finland. Upptäckten av två exemplar, en hona och en hane mitt i parningsakten, gjordes i en grund och skyddad vik med mjuk botten och rik växtlighet i Piteå.

– Eftersom skalbaggen hittas längs den finska kusten ända upp till Bottenviken har vi hoppats finna den också i Sverige, säger Petra Pohjola, marinbiolog vid Länsstyrelsen Norrbotten som också lyckades fotografera skalbaggarna.

Stora delar av naturen under vattenytan outforskad

Kartläggningar av havsbottnar och vattenmiljöer i Bottenviken pågår även inom ramen för det svensk-finska Interreg-projektet SEAmBOTH. Syftet är att få mer kunskap om arter och livsmiljöer i den norra delen av Bottenviken, det marina område som förenar Sverige och Finland.

– Stora delar av naturen under vattenytan är fortfarande outforskad, säger Linnea Bergdahl, marinbiolog på länsstyrelsen och samordnare för den svenska delen av SEAmBOTH-projektet.

– Därför är det glädjande att få göra ett sådant här fynd, men det behövs fler karteringar för att förstå hur vanlig hårig strimbock är i Sverige.

Strimbockar

Strimbockar är upp till en centimeter långa, växtätande skalbaggar, som hela sitt liv vistas under vattenytan. Eftersom djuren är så små, görs artbestämningen med lupp eller mikroskop. Hårig strimbock (Macroplea pubipennis) känns lättast igen på sin hårighet. Potentiella värdväxter för strimbocken är bland andra undervattensväxterna ålnate och knoppslinga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.