Börje Salming. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Salming rörd över hyllningen: ”Jävligt fint gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Börje Salmings hyllningsflagga från Maple Leaf Garden i Toronto Canada ska tillbaka till den plats där allting började: till Matojärvi ishall i Kiruna.

– Jävligt fint gjort, säger hockeylegenden.

Året är 1976, platsen Maple Leaf Garden i Toronto och Canada Cup. Kirunasonen Börje Salming får stående ovationer – resten är Kirunas idrottshistoria.

1996 blev han invald i Hockey Hall of Fame. I oktober 2006 hissades hans tröjnummer upp i taket i Toronto Maple Leafs nya hemmaarena Air Canada Center. Och i höstas blev Börje Salmings tröja med nummer 21 ”pensionerad”, vilket innebär att ingen i Toronto Maple Leafs får använda just det numret.

Börje Salming hyllas
Börje Salming fick stående ovationer i Maple Leaf Garden 1976 Foto: SVT

Nu ska hyllningsflaggan från just Maple Leaf Garden hissas upp i ishallen där allting tog sin början för Börje Salming: i ”Matto” eller Matojärvi ishall i Kiruna den 3 december.

– Att få flaggan hem till Kiruna och ”Matto” känns jättestort. Det var där allting började, och det tycker jag var jävligt fint gjort, säger Börje Salming.

Kiruna AIF hoppas att Salmings hyllningsflagga i Matojärvi ishall skulle kunna bli en turistattraktion i framtiden.

–  Det kommer att bli ett oförglömligt tillfälle och vi räknar med en fullsatt Matojärvi med 900 på läktaren med nostalgi och mycket känslor. Det är ett unikt event, jag vet inte ingen annan som har fått bannern hem till Sverige, men Börje är en legend, säger Tomas Huru ordförande Kiruna AIF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet