Girjas sameby stänger av åtta av tio jaktområden under småviltsjakten. Ett beslut som får kritik av Jägareförbundet i Norrbotten. Foto: TT

Småviltsjakten begränsas – sameby stänger åtta av tio jaktområden

Publicerad

Girjas sameby stänger av större delen av renskötselområdet för småviltsjakten. Det handlar om de tre första veckorna fram till den 14 september, rapporterar Norr media.

Områdena på fjällsidan av järnvägen mellan Kiruna och Gällivare stängs av medan de två som ligger öster om järnvägen hålls öppna.

– Det är för att vi ska kunna samla renar ifred. Efter den 15:e september samlar vi inga renar och då får jägarna jaga i fred. Då stör vi inte varandra och kommer kanske ifrån konflikter, säger Ingemar Blind, samebyns ordförande, till NSD.

Rätten till fjälljakten

Jägareförbundet kritiska

Daniel Widman, ordförande i Jägareförbundet i Norrbotten, är kritisk till agerandet. Han menar att samebyn gett löfte om att lokala jägare inte ska påverkas sedan Girjas fick rätten att upplåta jakten och fisket.

– Men vi kan konstatera att jakten blir påverkad. Både vilka som får jaga och när man får jaga, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet