Representanter från samebyarna i Kiruna. Foto: SVT

Samebyarna bryter samarbete – anklagar Kiruna kommun för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna i Kiruna kommun, som ingår i samrådsorganet kommunen – samerna, lämnar idag samrådsorganet.

Bland annat menar de att politiker och tjänstemän uttrycker sig rasistiskt.

I ett pressmeddelande som Niila Inga, ordförande Laevas sameby skriver han att de lämnar samrådsorganet: ”På grund av bristande förtroende för Kiruna kommuns sätt att hantera frågor och beslut som berör samebyarnas markanvändning och verksamhet”.

Rasism på sociala medier

Samebyarna menar också att ”tjänstemän som politiker vilka arbetar med handläggning av ärenden till samverkansorganet, offentligt och på sociala medier ger uttryck för åsikter som i vissa fall är rent rasistiska i frågor och ämnen som de sedan handlägger i sin tjänsteutövning.”

– Även om de är privata när de utrycker sig i vissa fall rent rasistiskt i frågor som berör oss är det en av anledningarna till att vi lämnar, säger Niila Inga till SVT.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) säger att det är allvarliga anklagelser, och uppmanar samebyarna att ta fram exempel.

– Då hade de kunnat ta fram det och säga nästa gång vi träffas att ”det här tycker vi känns olustigt”. Då får vi se vad det handlar om och om vi gör fel och om det är något vi borde göra annorlunda.

Kommunalrådet förvånad

Hon säger att hon är förvånad över agerandet.

– Jag tror ju att man alltid kommer längre genom att resonera, och tala om vad det är som brister.

Niila Inga utesluter inte att samråden kommer igång igen, men i så fall under andra former.

– Vi som lever och verkar i en kommun måste ha en kommunikation och en dialog, men som det är i dagsläget fungerar inte den. Det är det som vi vill att kommunen ska ta en ordentlig funderare över hur det här ska se ut i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.