100-årig konflikt om renskötsel avgörs nu i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Svenska statens tvångsförflyttningar av samer från Karesuando för över 100 år sedan har lett till en tvist mellan två samiska grupper i Tärnaby. Den långa fejden handlar om renskötselrätten i området. Nu ska tingsrätten avgöra den utdragna tvisten.

Rättegången avslutades i Lycksele den 12 november och domen kommer i slutet på januari nästa år.

Den här hösten pågår flera rättsprocesser där samer är inblandade, en är i Lycksele där tingsrätten ska avgöra vem som har bättre rätt till renskötsel i Vapsten, Tärnaområdet i Västerbotten, berättar Sameradion & SVT Sápmi.

Föreningen Vapsten lappby, vars medlemmars förfäder har förlorat möjligheten att utöva renskötselrätten eller Vapsten sameby där ättlingar till de som tvångsförflyttades på 1930-talet från Karesuando bedriver renskötsel i dag. Det här en tydlig konsekvens av tvångsförflyttningarna som påbörjades av svenska staten för över 100 år sedan.

Torkel Spånberg från föreningen Vapsten lappby är en av tjugo medlemmar som har stämt Vapsten sameby och han tycker det känns bra att rättegången har startat.

– Vi är på gång. Någonting vi kämpat för flera år och nu är äntligen bollen i rullning.

Ánne Ristiinná Anti, en ung renägare och medlem i Vapsten sameby är inte av samma åsikt.

– Det är tungt att mina förfäder har tvingats bort från Rostu och nu flera generationer och många år senare så blir det rättsprocess om det. Man blir ju härdad av att höra hårda ord men nog är det tungt att leva i den här situationen, säger Ánne Ristiinná Anti till Sameradion & SVT Sápmi.

Sänds söndag 17/11 klockan 18.00 i SVT2 och SVT Play.

För över 100 år sedan påbörjade svenska staten tvångsförflyttningar av samer. Fler än 200 familjer med 30 000 renar tvingades att flytta. Än i dag påverkas ättlingarna till de som blev drabbade och man ser fortfarande dess konsekvenser i det samiska samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet