Marie B Hagsgård. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Samerättsjurist: Intern samisk fråga hur samisk rätt ska fördelas

Uppdaterad
Publicerad

Marie B. Hagsgård, jurist, vill se en förvaltning av traditionellt samiska marker där både samer i samebyn och de utanför samebyn kan delta i beslut om hur de samiska markerna ska förvaltas.

I klippet hör du juristen Marie B. Hagsgård som vill se en förvaltning av markerna där också icke-samebymedlemmar ingår.

Enligt internationell rätt har alla urfolk rätt att använda sig av sin traditionella mark för att kunna behålla och utveckla sin kultur. Det är ett område där Sverige behöver anpassa sig, menar Marie B. Hagsgård, som är president i Europarådets rådgivande expertkommitté för ramkonvention om skydd för nationella minoriteter.

Och enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska det allmänna ”även i övrigt främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige”.

Sametingsvalet 2021

– Det här med rätten till sin kultur, det borde få konsekvenser, inte minst vad gäller den mark som är statligt förvaltad ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen. Den skulle förvaltas med inflytande från alla samer eftersom det är mark som är oerhört viktigt och har varit under långa tider, för att samer ska kunna utveckla sin kultur, säger Marie B. Hagsgård och fortsätter:

– Ser vi ut över världen är det så man har resonerat med urfolk – så det är fullt möjligt. Till exempel i Kanada, Nya Zeeland och Australien, där har man överlåtit stora områden åt urfolk att förvalta.

Hur ska detta gå till?

– Jag tycker det är en intern samisk fråga att diskutera hur rättigheterna ska fördelas.

Mer om samiska rättigheter ser du i programmet 15 minuter från Sápmi, som under våren fokuserar på sametingsvalet. Se programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet