Annechatrin Brandén, skolchef Sameskolstyrelsen Foto: SVT/TT

Sameskolan stänger dörren för SD

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Folkets hus som stoppar Sverigedemokraterna i Gällivare. Nu stängs partiet ute också från Sameskolan.

Enligt Sverigedemokraterna i Gällivare var man överens om att partiets utbildningsansvarige Stefan Jakobsson, skulle besöka sameskolan i Gällivare på måndag. Men nu har Annechatrin Brandén, skolchef på Sameskolstyrelsen, stoppat besöket.

– Vi har inte bokat något arbetsplatsbesök. De kontaktade mig och då talande jag tydligt om att de inte var välkomna. Det har med deras politiska agenda att göra. Deras rasistiska och främlingsfientliga synpunkter och åsikter som syns i partiet. Vi vill inte synas eller förknippas med dem överhuvudtaget, säger Annechatrin Brandén.

LÄS MER: Sa nej till SD – fick ta emot hot

”Tråkig inställning”

Eric Palmqvist, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten, tycker att skolans inställning är tråkig.

– Det är en statligt finansierad verksamhet och därför var vi intresserad av deras verksamhet. Oavsett om man har helt divergerande åsikter så kan det finnas sätt att då närma sig varandra och få en ökad förståelse, säger Eric Palmqvist.

Men Annecharin Brandén håller inte med Palmqvist.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att man inte bara accepterar Sverigedemokraterna för att dom är folkvalda och vi inom Sameskolan är fullständigt överens att inte förknippas med SD, säger Annechatrin Brandén, chef Sameskolstyrelsen.

LÄS MER: Nordan öppnar dörrarna för (SD)

Nu har man ändrat på planerna på måndag kommer partiledaren Jimmy Åkesson till Gällivare för att besöka LKABs gruva. Enligt LKAB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD stoppas i Gällivare

Mer i ämnet