• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Efter den kritiserade krönikan i Norrbottens-Kuriren riktar Sametingets styrelse skarp kritik mot ledartexten. Foto: SVT

Sametinget dömer ut Kuriren-ledare: ”Det är verkligen dags för en sanningskommission nu”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelse är kompromisslöst kritisk till den ledare i Norrbottens-Kuriren där samebyn pekades ut som en främmande invasiv art.

”Det är vilseledande och felaktigt och hetsar lokalbefolkningen mot en redan utsatt liten grupp”, skriver styrelsen i ett uttalande.

För tre veckor sedan publicerade Norrbottens-Kuriren en text på sin ledarsida med rubriken ”Mät gärna min skalle, men ta inte min mark”. I texten intervjuas politikern Krister Pounu (KD). Men det är Daniel Perssons egen formulering om samebyar som väckt mest uppmärksamhet.

Sametingets styrelse, med ordförande Per-Olof Nutti i spetsen, menar att formuleringarna om samebyn har väckt stor ilska och upprördhet i den samiska världen.

”Ett gammalt spöke visar sig på nytt”

Så här skriver styrelsen:

  • ”Det som gör mest ont är att ledarskribenten faktiskt kallade samebyarna för ”en invasiv art” och det är något som introducerats till ett område utanför sitt ursprungliga utbredningsområde medan vi samer i högsta grad hör hemma på våra traditionella marker och inte har något annat land som vi kallar hem.”
     
  • ”Det är ett mycket olämpligt och illavarslande uttalande som bara spär på den rasism som många renskötande samer får uppleva i dag. Ett gammalt spöke som visar sig på nytt.”

Sametingets styrelse tycker inte att ledarskribenten kan klara sig undan kritiken genom att påstå att han egentligen ville kritisera samebyns konstruktion och förvaltningsmodell och inte människor.

”Dags för en sanningskommission”

Styrelsen skriver även att: ”Samebyarna har medlemmar som är människor och dessutom människor som tillhör en koloniserad etnisk minoritet och som bedriver en urgammal näring, renskötsel. Ledartexten är vilseledande och felaktig och hetsar lokalbefolkningen mot en redan utsatt liten grupp.”

Styrelsen menar att formuleringarna på ledarsidan är ett sorgligt exempel på hur illa det kan gå när ett samhället inte gör upp med sin rasistiska och koloniala historia, utan bara sopar den under mattan.

– Det är verkligen dags för en sanningskommission om den svenska statens övergrepp mot det samiska folket, säger sametingets ordförande Per-Olof Nutti.

Han fortsätter:

– Kanske kan detta bota den historielöshet och aningslöshet som många människor,  även samer och ledarskribenter, tycks lida av.

”Vill hindra kritik – till varje pris”

Ledarskribent Daniel Persson anser att sametinget vill tysta kritikerna med sitt uttalande.

– Sametingets styrelse verkar mena att det inte går att kritisera samebyn, utan att samtidigt kritisera samer som folk. Samebyn är en organisationsmodell, samerna är ett folk.

Han fortsätter:

– Det är självklart att det är en viktig skillnad och att det ska gå att kritisera en organisationsform. Styrelsen ger främst intryck av att till varje pris och med vilken retorik som helst vilja hindra kritik mot samebyn, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer