Samisk historia riskerar försvinna när gravplatser sorteras

Uppdaterad
Publicerad

På kyrkogården vid Poikkijärvi, Kiruna, är det trångbott. Man behöver planera för en kommande utbyggnad och letar därför efter gravrättsinnehavare.

Kiruna pastorat har idag en oklar bild över hur många gravplatser som är lediga. Pastoratet saknar uppgifter om vem som har ansvaret för 120 av gravarna vid Poikkijärvi kyrkogård.

I många av de listade gravarna ligger avlidna med samisk bakgrund. Här finns också en del av Sápmis mer kända namn begravda.

Sameradion och SVT Sápmi

Svenska kyrkans samiska rådets ordförande Ingrid Inga har engagerat sig i frågan och vill se att samisk kulturhistoria bevaras också på kyrkogårdar.

– Detta angår inte bara Kiruna, detta angår hela Sápmi. Det är viktigt att våra förfäders gravar också bevaras, säger Ingrid Inga till Sameradion och SVT Sápmi.

Nästa steg är att ta kontakt med samiska föreningar och organisationer för att hitta gravrättsinnehavare.

Pastoratet har, om vissa kriterier uppfylls, rätt att utnämna gravar till hedersgravar.

– Vissa gravar är inte bara för oss att återta utan det kan ju mest troligt bli hedersgravar, det vill säga att de är för evigt och de förvaltas av oss. De kommer inte att bli berörda av det här, säger Tommy Stridsman, kyrkogårds- och fastighetschef vid Kiruna pastorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet