Sanna Vannar, ordförande i Sáminuorra, vill se en större respekt för samernas position som urfolk. Foto: Stig Holmfrid/ SVT

Samiska förbund kräver egna möten med staten

Uppdaterad
Publicerad

De samiska förbundet Sáminuorra och SSR vill att inte längre behandlas som en nationell minoritet av staten. De kräver egna möten med statens representanter.

– Grundargumentet är att det är så många andra minoritetsgrupper på det mötet och det ger alldeles för lite tid för oss att prata om samiska frågor, säger Niila Inga, ordförande i Svenska Samernas Riksförbund (SSR), till Sameradion & SVT Sápmi.

Stormöten

Staten håller två samrådsmöten varje år med de nationella minoriteterna för att ta in synpunkter och lyssna på deras behov. Ett stormöte på våren och mindre möten på hösten. Sametinget har inte deltagit på dessa stormöten sedan 2015 och nu gör alltså  Sáminuorra och SSR likadant.

”Lite andra rättigheter”

Sanna Vannar, ordförande i Sáminuorra, säger att de nu mister sin möjlighet att kunna lyfta frågor till staten under samrådsmötet på våren men att samernas position som urfolk måste respekteras och att samerna behöver egna möten med staten.

– Som det är nu så blir vi en nationell minoritet för dem, men vi är ett urfolk, och då har vi lite andra rättigheter, säger Vannar till Sameradion & SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.