Foto: Privat

Sammanfattning: Så gick demonstrationerna på 1 maj i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal anhängare av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade i Boden på 1 maj. Samtidigt samlades omkring 2000 personer för att protestera mot NMR och för att fira ett traditionsenligt första maj.

Att 1 maj i Boden skulle komma att bli en intensiv dag stod klart tidigt. Tre demonstrationer och fem manifestationer hade beviljats tillstånd från polisen som kallade in resurser från hela landet. 

– Det är svårt att bedöma hur stor en folkmassa är men grovt uppskattat var det omkring 2000 personer som har varit på stan, säger polisen Patrik Ström som är på plats.

Mindre konfrontationer

Vänsterpartiets demonstrationståg med omkring 175 deltagare genomfördes först och utan störningar. När sedan NMR:s demonstrationståg med ett hundratal deltagare, somliga med kravallsköldar började tåga in mot centrum uppstod någon form av tumult. Enligt polisen ska mindre konfrontationer skett mellan motdemonstranter och demonstrationståget och en motdemonstrant greps misstänkt för våld mot tjänsteman

Tumult vid NMR:s demonstration. Foto: SVT

Socialdemokraterna, som fått förstärkning från partikollegor runt om i länet och lockade omkring 320 personer, kunde även de genomföra sitt demonstrationståg utan störningar.

”Risk för sammandrabbningar”

Omkring 13.30 avslutade Nordiska motståndsrörelsen sin demonstration på Kvarnängen där tal skulle hållas samtidigt som motdemonstranterna samlades i en ring kring de avspärrningar polisen satt upp runt Nordiska motståndsrörelsen.

I samband med att bodensaren Bo Nilsson, medlem i Nordiska motståndsrörelsen och deras kandidat till kommunfullmäktige i Boden, höll sitt tal ska han enligt polisen uttryckt sig på ett sådant sätt som uppfattats som hets mot folkgrupp. Polisen har därför upprättat en anmälan mot honom.

– Bo Nilsson kommer att höras i ärendet och sedan blir det en utredning i vanlig ordning, säger Patrik Ström, kommissarie polisen Norrbotten.

Förutom Bo Nilsson har tre motdemonstranter gripits – en för våld mot tjänsteman och två för brott mot maskeringslagen.

Deltagare:

Vänsterpartiets tåg ca 175

Nordiska motståndsrörelsens tåg ca 100

Socialdemokraternas tåg ca 350

Boden mot rasism ca 1500

Totalt är tre personer gripna – två för brott mot maskeringslagen, en för våld mot tjänsteman.

Nordiska motståndsrörelsens kandidat i Boden – Bo Nilsson – är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Källa SVT och polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet