Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg och Stina Stjernkvist/TT

Sämre vård till äldre under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot de äldre. Enligt en undersökning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nästan 9 000 äldre under flera månader inte fått den vård och omsorg de har rätt till, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ivo:s genomgång visar att dubbelt så många personer har varit utan viktiga insatser från olika kommuner i över tre månaders tid, jämfört med samma period under föregående år. Det handlar främst om äldre och personer med funktionsnedsättning, och insatserna handlar om allt från avlastning i hemmet till korttidsboende.

Dagverksamheten har ställts in för nästan 4 000 äldre i år, jämfört med 143 personer förra året, enligt Ekot. Något som oroar inspektören Kaisu Kull, som är ansvarig för tillsynen:

– De här ärendeslagen är ju sådana att även domstolarna bedömer i vanliga fall att det här ska verkställas inom två till fyra veckor. Längre än så får det inte ta, säger hon till radion.

IVO har sedan tidigare aviserat att de genomför nationella granskningar av verksamheter inom äldrevården.

”IVO har genomfört en tillsyn av förutsättningar för individuell vård och behandling på samtliga 1 700 särskilda boenden för äldre. Utifrån resultatet kommer IVO att gå vidare med en fördjupad granskning av cirka 90 särskilda boenden”, skriver de på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.