Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skolchefen om vad de försämrade studieresultaten beror på. Foto: SVT

Sämst studieresultat i Pajala – gick från toppresultat till bottenresultat

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport som Sveriges kommuner och regioner presenterat har pojkar i Pajala länets sämsta studieresultat, endast 43,5 procent av pojkarna i nionde klass har godkända avgångsbetyg i alla ämnen.

Enligt skolchefen Leif Rönnbäck finns det flera olika orsaker, som lärarbrist, låg andel behöriga lärare och kränkningar som lett till oro bland elever. Det har lett till att, Pajala har gått från toppresultat till bottenresultat.

-  För en tio år sedan låg vi i topp i Sverige vad gäller skolresultaten, sedan fick vi en dipp 2015 som sammanföll med lärarbrist och nyanlända, säger Leif Rönnbäck skolchef Pajala kommun.

Nu har Pajala kommun skrivit ett avtal för tre år med Skolverket om samverkan för bästaskola.

Vill motverka kränkningar

Sedan finns det flera olika projekt med lärare, föräldrar och elever för att komma till en lösning för hur man ska lösa de olika orsakerna till de sämre studieresultaten under de senaste åren.

-  En annan viktig del kommer vara ett arbete att motverka kränkningar, så att det på elevnivå blir en förståelse att trygghet och studiero är viktigt, säger Leif Rönnbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer