Många vägglöss följer med hem efter utlandsresan. Foto: Anticimex

Saneringar av vägglöss ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Saneringen av vägglöss har ökat med 16 procent mellan 2016 och 2017. När det gäller landet som helhet har saneringarna ökat med 15 procent.

Det enligt ny statistik från Anticimex. En av anledningarna att vägglössen ökar är att de följer med hem efter semestern.

– Det är många svenskar som reser bort över påsken, men tillfälliga boenden under semestern ökar risken att få med sig väglöss hem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

– Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp för att bli av med dem. Men det många hyresvärdar inte vet om är att deras försäkring kanske inte omfattar sanering av hyresgästernas möbler och annan lös egendom vilket kan leda till ökad spridning, säger Håkan Kjellberg.

Tips för att undvika vägglöss på resan och vid hemkomsten

– Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

– Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.

– Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Vid hemkomsten

– Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.

– Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i 60 grader under minst en timme. Rensa filtret efteråt.

– Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.