Foto: SVT

SD får hyra Folkets hus i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix Folkets hus låter SD hyra lokaler inom verksamheten. – Det heter ju Folkets hus och då är alla välkomna, säger kommunalrådet Anne Jakobsson (S).

SVT Nyheter Norrbotten har många gånger berättat att Sverigedemokraterna (SD) inte får hyra lokaler i Folkets hus i malmfältskommunerna och därför blev  det också bojkottaktioner i Gällivare när kommunen kallade till fullmäktigemöte där.

Men i Överkalix ser Folkets hus-föreningen annorlunda på frågan – SD har länge varit välkomna att hyra in sig.

”Alla är välkomna”

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) tycker inte att det är något konstigt med det.

– Vi har inte haft några åsikter om den saken. Det heter ju Folkets hus och då är alla välkomna så länge att man håller sig inom de demokratiska rågångarna. Extremism av något slag kan vi aldrig tillåta i våra lokaler, säger hon.

Fullmäktigemöte hölls på Folkets hus

På måndagen kallade Överkalix kommun också till fullmäktigemöte på Folkets hus och SD:s ledamöter ska delta som alla andra.

– Det är första gången vi gör så, men vår kommunsekreterare har bokat lokalen året ut eftersom den är på markplanet och mer tillgänglig för de som är rörelsehindrade. Dessutom behöver vi inte öppna skalskyddet i kommunhuset så länge fullmäktigemötet pågår och det är bra det också, säger Anne Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.