Foto: SVT

SD kan bli vågmästare i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Jokkmokk backade i årets val men oppositionen med Framtid i Jokkmokks kommun och Miljöpartiet i spetsen får heller inte egen majoritet. Man samlar elva mot Socialdemokraterna och Vänsterns tolv mandat. Istället kan Sverigedemokraterna med sina två mandat bli vågmästare, om blockpolitiken inte bryts upp.

Det visar den slutliga mandatfördelningen efter valet. Samtidigt utesluter Socialdemokraterna ett samarbete med Miljöpartiet eftersom partiernas åsikter när det gäller näringslivsfrågor.

– När det gäller näringslivsfrågor står vi nog närmare Moderaterna än Miljöpartiet, säger det nuvarande kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Gruvan en skiljelinje

Skiljelinjen mellan MP och S går framför allt i frågan om den planerade gruvan i Kallak där Miljöpartiet motsätter sig en gruvbrytning.

– I nuläget står vi och Miljöpartiet långt från varandra, säger Robert Bernhardsson.

Tidigare i veckan uteslöt Miljöpartiet ett samarbete med Socialdemokraterna och SD.

Socialdemokraterna får tio och Vänsterpartiet två mandat. Miljöpartiet, Framtid i Jokkmokks kommun, Samernas Väl och Moderaterna får sammanlagt elva mandat och SD två mandat.

Totalt har kommunfullmäktige i Jokkmokk 25 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.