Staffan räddade älg som fastnat i viltstängsel – se älgens kamp

Uppdaterad
Publicerad

I videon ovan ser man hur en frustrerad älg stångar viltstängslet efter E4:an i Luleå. Luleåbon Staffan Ruuth fick uppleva detta med egna ögon – och hjälpte älgen över till rätt sida om viltstängslet med hjälp av en annan bilist.

Efter att Staffan Ruuth lämnat av sin sambo på flygplatsen kom han körandes efter E4:an i höjd med Gammelstadsviken i Luleå och fick se en minst sagt ovanlig syn. En älg tog sig över viltstängslet, sprang över mitträcket och gjorde allt i sin makt för att försöka ta sig över på andra sidan.

– När älgen kom ut på vägen körde jag sakta bakom den för att den inte skulle bli stressad och för att den skulle kunna ta sig till andra sidan, säger han.

– Den stångade och sparkade med all kraft, till och med stolpar gick sönder.

Öppnade grind

Enligt Staffan Ruuth fastnade älgen flera gånger både med benen och hornen och han trodde att den skulle göra sig väldigt illa.

– Men den verkar ha klarat sig bra, bättre än jag trodde iallafall. Det var en fjolåring, och såg väldigt mager ut.

En annan bilist stannade och hjälpte Staffan genom att söka upp en grind som de sedan öppnade och älgen kunde ta sig genom.

– Men hur den tog sig över stängslet från första början vet jag inte – den kanske hoppade. Hur som helst blev det en lycklig älg till slut och ingen blev skadad, varken älgen eller andra bilister, säger Staffan Ruuth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.